HTML

husserlsite

Edmund Husserl (1859-1938) osztrák-német filozófus munkásságára vonatkozó kutatásaim, és filozófiai jegyzeteim lapja.

Friss topikok

  • amergin: @Brendel Mátyás: Igen, igen :) Fenomenológus közegben mozgok mindenekelőtt :) Carnapról nem tudtam... (2013.10.21. 22:27) Paris, Je t'aime!
  • Brendel Mátyás: math.freeblog.hu/archives/2006/10/23/Stephen_Batchelor_Buddhizmus_hitetleneknek/ (2013.10.21. 21:50) Életjel
  • bella1165: @amergin: Sajnálom drága nem neked szántam hanem Anne Sante írására.I am sorry! (2012.07.17. 14:07) Tanulmányszomorgó
  • amergin: @hower: Ó, igen, tudom, ez így van. Én éppen igyekszem barátkozni vele :) Amúgy a háttérben vad t... (2011.02.19. 09:18) A filozófus-ügyről
  • amergin: @mpontrpont: Ez, kedves mpontrpont, teljesen így van. Sajnos menthetetlenül el vagyok úszva a munk... (2011.02.09. 17:22) munkamánia

Linkblog

Választások előtt

2014.03.29. 16:59 amergin

Most nézem, hogy a legutóbbi bejegyzés 2012-ből származik. Azért, hogy mégse keletkezzék az a látszat, hogy meghalt a blog, úgy döntöttem, így választások előtt még egy rövid bejegyzést írok.

Röviden: a választásokkal kapcsolatban nagyon szomorú és nagyon pesszimista vagyok. Részben az, hogy a Fidesz teljesen saját képére és hasonlatosságára formálta át a választási rendszert, részben pedig az ellenzék alkalmasint egészen elképesztő hibái és bűnei jelenleg meglehetősen egyértelmű végeredményt jeleznek előre. Nem mondanám, hogy az ellenzék teljesen esélytelen volna, de olyat a választási történelem ritkán látott, hogy egy politikai alakzat – minden releváns közvélemény-kutató intézet mérése szerint – húsz százalékos hátrányból nyerjen. Ha ez megesik, akkor az eset bekerül a politikatörténeti tankönyvekbe, mégpedig az idegen nyelvű könyvekbe is. Csodák pedig ritkán vannak.

Pedig mindenkinek az volna az érdeke, hogy a jelenlegi kormányzatot leváltsák – az ellenzék mégoly hajmeresztő ügyetlenségei, inkompetens alakjai és megnyilvánulásai, erkölcstelen, vagy egyenesen törvénybe ütköző gaztettei ellenére.

Egyebek mellett társadalomtudományokat tanítok. Nekem személy szerint iszonyú dolog megélni, hogy Magyarországon az elmúlt négy évben azokat az intézményeket bontják le, amelyek nélkül az elmúlt négyszáz évben egyetlen társadalom sem tudott fejlődni. A társadalmak sikeréért elsősorban nem emberek, hanem a megfelelő intézmények a felelősek. Ilyen intézmények: a szabadpiac, a hatalommegosztás, ahol a központi hatalom túlkapásai mindenkor megakadályozhatók, a teljes jogbiztonság (a visszamenőleges hatályú törvénykezés abszolút tilalma), a törvények uralma (rule of law), szemben a rendeleti kormányzással (rule by law), a magántulajdon abszolút szentsége, a központi hatalom minél teljesebb átláthatósága. Ahol ezek az intézmények megvoltak, illetve fejlődtek, azok az országok is fejlődtek. Ahol működésüket, kifejlesztésüket akadályozták azok a társadalmak nem tudtak fejlődni; stagnáltak, vagy egyenesen visszafejlődtek, mivel megfelelő intézmények híján nem tudtak alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

Amit itt leírtam, azt persze lehet vitatni, de a társadalomtudósok között ez a felfogás szinte egyöntetű konszenzusnak örvend. (Néhány példa: Francis Fukuyama, „A politika rend eredete”, Niall Ferguson, „Civilizáció”, Acemoglu-Robinson, „Miért buknak el nemzetek?”)

Az a nemzet, mely nem biztosítja a megfelelő intézményi struktúrát nem fog fejlődni, nem tud fejlődni. Csak ez nem derül ki azonnal, hanem csupán egy bizonyos idő után. El kell telnie egy hosszabb időnek, mire kétségtelenné válik, hogy egy nemzet vakvágányon halad. Azok szempontjából pedig, akiknek jövőjét a szűklátókörű voluntarizmus („nekünk, és csak nekünk van igazunk”), valamint ezt a voluntarizmust hatalomban tartó nagyszámú, a végsőkig elkötelezett, minden hibát megbocsátó szavazóbázis tönkreteszi, ez egy iszonyatos dolog.

Én Husserl híve vagyok. Husserl pedig hitt a racionális diskurzus erejében. Én is abban hiszek, hogy a problémákat elsősorban racionális diskurzus útján kell megvitatni és megoldani. A mostani magyar társadalomban a racionális diskurzus iránti igény kevésbé van jelen, mint a nyugati társadalmak többségében. Messiásvárók vagyunk és messiásokban hiszünk.

A magyar társadalomnak, azt hiszem, még fel kell nőnie. A politikai elit, mindegyik, rengeteget tett azért, hogy a magyar szavazók ne nőjenek fel, és ez végzetes volt a magyar politikai történelem alakulása szempontjából. Abban reménykedem, hogy még látni fogom, hogy a magyar társadalom tagjaiban nő a kritikai érzék, a tények gyűjtésére és elemző mérlegelésére való hajlam, a racionális vitára való igény, és jóval kritikusabbak lesznek vezetőikkel szemben, mint jelenleg, az intézményekben pedig sokkal jobban fognak bízni, mint most.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://husserl.blog.hu/api/trackback/id/tr435884741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása